• In English
  • Здорове харчування – дітям Буковини
    , опубліковано 05 Січня 2021 року о 17:17

    Із листопада 2019 року в області діє Регіональний план заходів «Дітям Буковини – здорове харчування на 2020 – 2022 рр.», відповідно до якого Держпродспоживслужбою області була проведена певна робота.
    ✅ Проведено аналіз стану впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів загальної середньої, дошкільної освіти області всього
    ☑️ 690 закладів (263 – ДНЗ та 427 – ЗОШ)
    ✅ система НАССР запроваджена у – 77 закладів (28 – ДНЗ; 49 – ЗОШ),
    не запроваджена у – 613 закладах (235 – ДНЗ; 378 – ЗОШ).
    На виконання доручення Прем’єр – міністра України здійснювались позапланові заходи постачальників харчових продуктів з організації харчування для закладів загальної середньої освіти.Проведено всього:
    ⚠️ 30 позапланових інспектувань у 17 постачальників харчових продуктів у заклади загальної середньої освіти області за результатами встановлених невідповідностей позапланових інспектувань були видані рішення на проведення позапланових відборів харчових продуктів.
    ⚠️ Було відібрано 53 зразки харчових продуктів на показники безпечності – 39 зразків та 14 зразків – на фальсифікат масла солодковершкового. Позитивних результатів по мікробіологічних показниках та на фальсифікат не встановлено.
    Протягом 2020 року в сфері безпечності харчових продуктів були проведені моніторингові перевірки харчоблоків закладів дошкільної та шкільної освіти було обстежено :
    ⚠️ 149 харчоблоків закладів загальної середньої, дошкільної освіти із 690 наявних (22%). Основними порушеннями під час моніторингових перевірок було
    🛑 відсутність запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
    🛑 відсутня повірка термометрів,
    🛑 відсутня простежуваність,
    🛑 відсутні супровідні документи на харчові продукти,
    🛑 іржаве покриття столів,
    🛑 підлога та стіни потребують ремонту тощо). По результатах моніторингу були надані рекомендації на усунення виявлених (порушень) невідповідностей в найкоротші терміни.

    За участю начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Анжели Косован на онлайн – нараді під головуванням Прем’єр – міністра України Денис Шмигаль та першою леді країни дружиною Президента України Олена Зеленська  з питань реформування системи шкільного харчування від 10 грудня 2020 року було звернуто особливу увагу на дію Меморандуму між Чернівецька обласна державна адміністрація та суб’єктами господарювання в сфері надання послуг з виробництва, переробки та постачання молочної продукції на території Чернівецької області з метою розвитку молочної галузі та підтримки виробників, забезпечення закладів освіти якісними та безпечними молокопродуктами на території Чернівецької області у рамках проекту «Безпечне молоко – дітям Буковини».

    kosovan-2

    kosovan-3

    Call Now Button
    Будь в курсі подій