• In English
  • На Буковині зафіксували спалах трихінельозу!
    , опубліковано 28 Січня 2021 року о 14:14

    Під час проведення планових діагностичних досліджень Чернівецькою регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби патологічного матеріалу від червоної лисиці  на трихінельоз – виявлено наявність личинок трихінел в одній пробі м’язів від лисиці, відстріленої в польових мисливських угіддях Кельменецького УТМР Новоселицької с/р Кельменецького району Чернівецької області. Відповідно до діючої Інструкції з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин,  затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 03 серпня 2007 року № 79 рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кельменецькій  РДА від 27 січня 2021 року №2/2021 накладено карантин на польові мисливські угіддя навколо с.Новоселиця Кельменецького району та затверджено План заходів по ліквідації осередку трихінельозу.

    Трихінельоз – зооантропонозне захворювання, яке викликається нематодою. Зараження людини відбувається при поїданні м’яса інвазованого личинками паразита. Сприйнятливі до трихінельозу свині,  коні, собаки, коти,
    дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та
    інші   всеїдні  та  м’ясоїдні  ссавці,  а  також  люди.  Основними
    факторами  передачі  трихінельозу  людині  є   уражена   личинками
    трихінел свинина (м’ясо, сало, інші продукти забою) та конина. Основним джерелом зараження трихінельозом є  свинина,  а
    також  м’ясо диких кабанів,  ведмедів,  яке містить у собі личинки
    трихінел.  Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження, споживаючи м’ясо від хворих на трихінельоз тварин;

    Тварини   заражаються  при  поїданні  інвазованого  личинками
    трихінел  м’яса  та незнезаражених продуктів забою свиней (обрізь,
    кухонні  відходи,  субпродукти),  коней,  тушок хутрових звірів, а
    також   інвазованих   трупів  собак,  котів,  щурів,  мишей  тощо.
    У хворих тварин підвищується температура тіла, з’являються ознаки розладу діяльності травного каналу, тварини худнуть. У деяких тварин з’являються набряки повік і кінцівок, при дослідженні крові відмічається еозинофілія.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

    наголошує, що з метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов’язані:

    • завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
    • заборонити комплектування свинопоголів’я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;
    • постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;
    • забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані;
    • щорічно здійснювати дослідження свиней, коней, диких кабанів та м’ясоїдних.

    Основою загальної профілактики трихінельозу служить ветеринарно –

    санітарна експертиза свинини  та конини з обов’язковим проведенням трихінелоскопії, яка проводиться на  забійних підприємствах  та при подвірному забої.

    ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ купувати м’ясо тварин або м’ясопродукти на стихійних ринках при відсутності відповідного маркування  або заключення  державної лабораторії ветсанекспертизи.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій