• In English
  • Інформація про результати здійснення метрологічного нагляду за 2020 рік
    , опубліковано 06 Лютого 2021 року о 22:22

    Управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області впродовж 2020 року проведено 24 перевірки з метрологічного нагляду щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері законодавчо регульованої метрології. З них 12 планових перевірок та 12 позапланових перевірок.
    Високий відсоток виявлених порушень зафіксовано під час проведення планових перевірок. Порушення метрологічних вимог встановлено у 10 суб’єктів господарювання, що складає 83 % від перевіреної кількості.
    Так, під час перевірки в одному з медичних закладів області, було встановлено використання в роботі 17 одиниць неповірених засобів вимірювальної техніки, з них 8 електрокардіографів, що є порушенням ч.3 ст.17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».
    При проведенні перевірок перевірено 402 одиниць засобів вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), з яких 30 од. (7,5 %) визнано непридатними до застосування.
    Перевірки проводилися за такими видами діяльності суб’єктів господарювання у сфері законодавчо регульованої метрології:
    ▪ забезпечення захисту життя та охорони здоров’я громадян;
    ▪ контроль якості та безпечності харчових продуктів і лікарських засобів;
    ▪ контроль безпеки умов праці;
    ▪ торговельно-комерційні операції та розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем).
    Найбільш характерними порушеннями були:
    ▪ застосування не повірених засобів вимірювальної техніки;
    ▪ не виконання вимог приписів про усунення порушень метрологічних вимог.
    Крім того, встановлено інші порушення, відповідальність за які не передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення, а саме: не створено метрологічну службу або не призначено осіб, відповідальних за забезпечення єдності вимірювань.
    За результатами метрологічного нагляду Головним управлінням вжиті такі заходи:
    ▪ видано 10 приписів про усунення порушень метрологічних вимог;
    ▪ складено 13 протоколів про адміністративні правопорушення у сфері метрології та метрологічної діяльності на суму 1,14 тис. грн.
    Суб’єктам господарювання, діяльність яких віднесена до сфери законодавчо регульованої метрології, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області наголошує про необхідність дотримання вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та інших нормативно-правових актів у сфері метрології та метрологічної діяльності.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій