• In English
  • Захист саду на присадибних ділянках до цвітіння
    , опубліковано 22 Квітня 2021 року о 20:20

    Практично кожен власник присадибної ділянки, на якій ростуть плодові дерева, задається питаннями: як захистити садок, чим обробити та коли?

    Перед тим, як обрати необхідний препарат для захисту, слід уважно оглянути дерева і визначити вид шкідника чи збудника хвороби, а також доцільність здійснення хімічної обробки. Пестициди слід застосовувати лише в тому випадку, коли шкідливі організми створюють загрозу економічно відчутних втрат урожаю, тобто при перевищенні економічного порогу шкодочинності (ЕПШ). Захисні заходи проти шкідників в сучасних умовах спрямовані не на їх повне знищення, а на регулювання щільності в агроценозах і утримання їх на господарсько-невідчутному рівні. Для захисту від хвороб строк першого обприскування фунгіцидами частіше визначають за першими проявами або профілактично – в разі загрози ураження.

    Результати проведення весняних контрольних обстежень свідчать про загибель 5-10% запасу шкідників саду. Незважаючи на задовільну перезимівлю, холодна, дощова та вітряна погода затримала вихід з місць зимівлі фітофагів, їх шкідливість та фенологічний розвиток рослин. Одночасно склалися сприятливі умови для поширення деяких хвороб: парші, моніліального  опіку, клястероспоріозу, кокомікозу, кучерявості листків персика, інших.

    В весняний період бруньки, бутони та молоденькі листочки пошкоджують садові довгоносики: сірий бруньковий, яблуневий квіткоїд, казарка та букарка.

    gunchak-2

    Букарка

    Найбільш шкідливий з них – яблуневий квіткоїд. Слід врахувати, що в дощову та вітряну погоду довгоносики ховаються під грудочками землі, рослинними залишками та інших затишних місцях. При підвищенні температури вище +10, жуки починають літати і розселюватися по іншим деревам. При відокремленні бутонів самки прогризають в них отвори і відкладають в бутон по одному яйцю. Одна самка таким способом пошкоджує 50 і більше бутонів, які невдовзі  буріють і засихають.

    gunchak-3

    Личинка яблуневого квіткоїда

    У плодових насадженнях відродились та почали шкодити зелена яблунева попелиця та яблунева листоблішка, а також кліщі.

    gunchak-4

    Зелена яблунева попелиця

     

    gunchak-5

    Кліщі

    Грушева медяниця спарюється і відкладає яйця.

     

    gunchak-6

    Грушева медяниця

    Перед цвітінням почне заселяти дерева та пошкоджувати квітки оленка волохата.

    gunchak-7

    Оленка волохата

     

    Слід врахувати, що з підвищенням температурного режиму пришвидшиться розвиток фітофагів та їх розмноження.

    Нагадуємо: на присадибних ділянках можна застосовувати лише ті препарати, які дозволені для роздрібного продажу населенню згідно з “Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні” і доповненнями до нього:

    • проти жуків садових довгоносиків, попелиць та інших шкідників – інсектициди: Ампліго 150 ZC, ФК; Актара 240 SC, к.с.; Актара 25 WG, ВГ; Антикліщ Макс, КЕ; АЦ Люкс, ЗП; Борей, КС; Енжіо 247 SC, КС; Інспектор, ВГ; Каліпсо 480 SC, КС; Когінор 200 SL, РК, Прованто Вернал 480 SC, КС, інші.
    • проти парші та інших хвороб фунгіциди: Блюз, КС; Джек Пот, КЕ; Гард, ЗП; Магнікур Сенсейшен 500 SC, КС; Магнікур Стар 520 SC, КС; Кумир КС; Самшит, КС; Скор 250 ЕС, к.е.; Спліт, КЕ; Тіовіт Джет 80 WG; Топсін М, ЗП; Топаз 100, ЕС, к.е.; Хорус 75 WG, ВГ, інші.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області нагадує про заборону застосовування засобів захисту  рослин, та здійснення будь-яких робіт,  що  можуть  призвести  до  фізичного  знищення бджіл під час медозбору, а також про обов’язкове дотримання Державних санітарних правил “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві” ДCП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої безпеки під час роботи із засобами захисту рослин.

    У разі виникнення запитань стосовно визначення шкідливого організму, прогнозу його появи та заходів щодо захисту звертайтесь до спеціалістів відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків за адресою: м.Чернівці, вул. Алма-Атинська, 7, тел. 51-80-72.

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій