• In English
  • Профілактика спалахів гострих кишкових інфекцій
    , опубліковано 14 Липня 2021 року о 21:21

    Літо – найкраща пора року для відпочинку, пора канікули та відпусток.

    Однак саме в цю пору є найбільший ризик захворювання на гострі кишкові інфекції і стає актуальним виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, які несуть значну небезпеку для здоров’я людини.

    Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти (лямблії, амеби). Найчастіше час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.

    Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

    Попередити захворювання на гострі кишкові інфекції можливо при дотриманні елементарних правил особистої гігієни та санітарної культури:

    1. Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання; не вживати «самоквасу», приготовленого з сирого молока. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін.
    2. Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах).
    3. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
    4. Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
    5. Не залучати до приготування страв випадкових осіб перед масовим святкуванням, краще звернутись до кухарів з відповідною освітою, стажем роботи та медичним обстеженням. Осіб з проявами гострих кишкових інфекцій та тих, що перехворіли на згадані інфекції упродовж останніх 3-х тижнів, не допускати до приготування страв та обслуговування гостей.
    6. Приготування страв проводити в окремому приміщенні, із задовільним санітарним станом. При приготуванні страв мати достатню кількість кухарського та розроблювального інвентарю (столів, дощок, ножів тощо), який використовувати окремо для сирих та готових продуктів; слідкувати за своєчасним прибиранням сміття та харчових відходів.
    7. Не готувати продукти із «запасом»; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.
    8. Не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
    9. При готуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки кожного компоненту (паштети, м’ясні салати тощо); при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
    10. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо).
    11. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
    12. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету.
    13. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
    14. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

    Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію або отруєння і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

    Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми ГКІ чи харчового отруєння (нудота, блювання, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла), необхідно негайно звернутися за спеціалізованою медичною допомогою, не гаючи час на самолікування!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій