• In English
  • Аналіз інфекційної захворюваності
    , опубліковано 30 Липня 2021 року о 16:16

    За інформацією Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» за перше півріччя 2021 року на території області рівень інфекційної захворюваності без врахування носіїв, грипу та гострих респіраторних інфекцій в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року зріс на 1,2 % внаслідок гострих респіраторних захворювань верхніх дихальних шляхів.

    В області не зареєстровано випадків захворювання людей на сказ, сибірку, бруцельоз, туляремію, орнітоз, лістеріоз.

    У 2021 році в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року спостерігається зниження рівня захворюваності на гастроентерити встановленої та не встановленої етіології на 25,2% та 29,2% відповідно.

    Зниження рівня захворюваності на гастроентерити встановленої етіології в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року відбулось на всіх адміністративних територіях, окрім Кельменецького району, однак зростання рівня захворюваності на гастроентерити не встановленої етіології спостерігається в адміністративних територіях колишніх Кельменецького, Кіцманського, Новоселицького, Сторожинецького та Хотинського районів.

    Аналогічна ситуація зі зростанням захворюваності на ротавірусний ентерит на 14 випадків по області, в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.

    Ріст рівня захворюваності спостерігається на всіх адміністративних територіях області, окрім Вижницького району.

    Також, спостерігається значний ріст захворюваності на сальмонельозні інфекції в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року (+10 випадків), за рахунок м. Чернівці, Новоселицького та Кіцманського районів.

    За 6 місяців 2021 року рівень захворюваності на туберкульоз органів дихання людей на рівні 2020 року.

    В області в порівняні з аналогічним періодом зростає захворюваність на хворобу Лайма (+9 випадків) за рахунок м. Чернівці, Хотинського та Новоселицького районів.

    В області за перше півріччя 2021 року зареєстровано 1 випадок захворювання на лептоспіроз в м. Чернівці, що відповідає кількості випадків захворювання у 2020 році.

    Крім того, на території області не зареєстровано випадків захворювання людей на вірусний гепатит «А».

    На території області за поточний період 2021 року зареєстровано 1 спалах гострих кишкових інфекцій, який виник в закладі дошкільної освіти с. Іспас Вижницького району. Внаслідок спалаху захворіло 13 дітей, яким був встановлений діагноз «гострий гастроентероколіт, не встановленої етіології». Фактором передачі збудника стала вода питна з джерела децентралізованого водопостачання, шлях передачі збудника інфекції – фекально-оральний та контактно-побутовий, основна причина спалаху – використання неякісної води, бактеріальне забруднення готових страв бактеріями групи кишкових паличок, порушення технології приготування їжі, порушення вимог санітарного законодавства та законодавства з безпечності харчових продуктів, обставини, що сприяли виникненню спалаху – порушення дезінфекційного режиму, не дотримання правил особистої гігієни, зберігання продуктів при високій температурі, не дотримання вимог законодавства щодо організації харчування в дитячому дошкільному закладі.

    Завдяки вжитим заходам розповсюдження епідемічного процесу було припинено.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій