• In English
  • Обережно – гриби можуть бути небезпечними
    , опубліковано 11 Серпня 2021 року о 16:16

    Гриби – це смачно й корисно, адже вони містять білки, небагато жирів і вітаміни. Однак щороку під час грибного сезону часто трапляються випадки отруєння грибами.

    Відомо, що їстівні гриби зустрічаються в будь-якому переліску, серед поля, навіть біля будинків на газонах. Гриби мають властивість накопичувати у своєму організмі різні отруйні речовини, тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, доріг з великим рухом, уздовж залізничних трас.

    Екологічно нечистий гриб небезпечний, як і отруйний. Також можна отруїтися і червивим грибом.

    Є тільки один абсолютно надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – гриби треба знати.
    Найнебезпечніший гриб – бліда поганка. Зустрічається вона часто. Недосвідчені грибники іноді плутають її з печерицями або сироїжками. У поганці, як і в інших грибах, дуже багато амінокислот, жирів та інших корисних речовин. Але гриб містить сильну отруту – аманітотоксін.

    Він не руйнується при термічній обробці, не розчиняється у воді. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може згубити трьох-чотирьох дорослих людей.

    Чернівецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, ще раз нагадує, що для того, щоб уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:

    1. Якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

    2. Якщо ви все-таки відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати:
    – ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
    – якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;
    – якщо ви зібрали гриби та принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовлення;
    – при приготуванні страв із грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
    – не вживайте сирих грибів;
    – готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
    – не давайте грибів малолітнім дітям;

    3. Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми негайно зверніться до лікувальної установи.

    Бережіть своє здоров’я та життя!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій