• In English
  • Отруєння грибами: профілактика і перша допомога
    , опубліковано 11 Березня 2022 року о 20:20

    У зв’язку з військовими діями на території України та великою кількістю переселенців, для організації харчування використовується значна кількість консервованих продуктів, зокрема виготовлених в домашніх умовах.

    Відповідно зростає імовірність виникнення захворювань на ботулізм та отруєння грибами.

    Вище зазначені захворювання є досить небезпечними для здоров’я людини та можуть призводити до летальних випадків.

    Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.

    ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА

    ▪️Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
    ▪️Не купуйте гриби на стихійних ринках.
    Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
    ▪️Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
    ▪️Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
    ▪️Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
    ▪️Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
    ▪️Ніколи не куштуйте сирі гриби.
    ▪️Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
    ▪️Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
    ▪️Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
    ▪️Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

    КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ

    Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

    ⛔️жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
    ⛔️дітям до 12 років;
    ⛔️людям літнього віку.

    СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
    Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

    ⭕️нудота, блювання;
    ⭕️різкий біль в животі;
    ⭕️діарея;
    ⭕️запаморочення;
    ⭕️підвищення температури тіла;
    ⭕️зниження пульсу;
    ⭕️задуха;
    ⭕️судоми;
    ⭕️відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
    поява галюцинацій та марення.

    Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!

    ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

    Найголовніше – терміново телефонуйте «103».

    Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).

    До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

    Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

    Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельнонебеезпечно.

    Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

    🌐Центр громадського здоров’я МОЗ України

    Call Now Button
    Будь в курсі подій