Перейти до основної сторінки
У зв’язку з військовими діями на території України та великою кількістю переселенців, для організації харчування використовується значна кількість консервованих продуктів, зокрема виготовлених в домашніх умовах.
Відповідно зростає імовірність виникнення захворювань на ботулізм та отруєння грибами.
Вище зазначені захворювання є досить небезпечними для здоров’я людини та можуть призводити до летальних випадків.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА
▪️Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю. ▪️Не купуйте гриби на стихійних ринках. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів. ▪️Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими. ▪️Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними. ▪️Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали. ▪️Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів ▪️Ніколи не куштуйте сирі гриби. ▪️Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути. ▪️Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. ▪️Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. ▪️Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
⛔️жінкам у період вагітності і грудного вигодовування; ⛔️дітям до 12 років; ⛔️людям літнього віку.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
⭕️нудота, блювання; ⭕️різкий біль в животі; ⭕️діарея; ⭕️запаморочення; ⭕️підвищення температури тіла; ⭕️зниження пульсу; ⭕️задуха; ⭕️судоми; ⭕️відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
Найголовніше – терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельнонебеезпечно.
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
🌐Центр громадського здоров’я МОЗ України
Попередня
Наступна