Перейти до основної сторінки
Молоді овочі, перші фрукти і свіжа зелень – «нітратний» травень розпочинає свій сезон.
Весняно-літній сезон – такий бажаний час. На ринках Чернівців з’явилась молода городина. Перші помідори, огірки, капуста, редис, цибуля, кріп, петрушка – справжній салатний мікс – джерело мікроелементів та вітамінів.
Стартували і свіжі ягоди. Хіт продажу – безумовно, апетитна і соковита полуниця. На початку травня на ринках буковинцям пропонується переважно «імпортна» ягода. Її вартість сягає більше як 300 грн за кілограм. На зміну привозній та тепличній полуниці прийде місцева домашня. Здебільш у Чернівці її везуть з Хотинського, Сокирянського, Новоселицького районів.
Купуючи «живі вітаміни» ми забуваємо про небезпеку, яку вони в собі містять. Це нітрати і пестициди. Та встояти перед ранньою полуницею просто не можливо. На безпечність цього бажаного фрукту безпосередньо впливають умови зростання та використання добрив.
Нітрати – солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів і фруктів є земля. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами ґрунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.
Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько -, середньо – та високонітратні. До високонітратних рослин (700-2000 мг/кг) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) – томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних (180 мг/кг) – фрукти та ягоди.
Так у квітні на ринках Чернівецької області спеціалістами державних лабораторій ветеринарно – санітарної експертизи здійснюється вилучення овочів та фруктів. Серед причин – органолептика, торгівля з землі та, безумовно, нітрати. Лідером все ще лишається буряк і редис, не відстає і молода капуста та картопля.
Фахівці наголошують! Перед вживанням овочі, фрукти та зелень необхідно добре мити, навіть, якщо вони чисті. Кращій спосіб зменшити кількість нітратів – замочувати у воді. Для полуниці достатньо і 10 хвилин.
Це важливо! Пам’ятайте! Безпечна продукція – це та, що пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі.
Попередня
Наступна