• In English
  • Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
    , опубліковано 05 Травня 2022 року о 15:15

    На території області впродовж  2022 року зареєстрований 1 спалах гострих кишкових інфекцій захворювань, який виник в закладі ресторанного господарства, внаслідок якого постраждало всього 18 осіб, з них 16 дорослих та дітей до 18 років – 2. До відома за 2021 рік зареєстровано 2-а спалахи гострих кишкових інфекцій, які виникли в дошкільному закладі освіти та закладів ресторанного господарства.

    Завдяки проведеним заходам розповсюдження епідемічного процесу було припинено, до порушників вжито заходи адміністративного впливу.

    В зв’язку з настанням теплого періоду року ризики інфікування збудниками, які викликають гострі кишкові інфекції та харчові отруєння зростає в рази. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси тощо.

    Що з себе представляє  група гострих кишкових інфекцій (скорочено ГКІ).

    Це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

    Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

    Основний шлях передачі збудників інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

    Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

    При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

    Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

    Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

    • дотримуватися правил особистої гігієни;
    • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
    • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
    • користуватися індивідуальним посудом;
    • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
    • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
    • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
    • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
    • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
    • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
    • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
    • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
    • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
    • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
    • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
    • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
    • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
    • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
    • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
    • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

    З метою запобігання виникнення спалахів інфекційних захворювань,  харчових отруєнь в місцях перебування внутрішньо переміщених осіб працівники Головного управління залучаються до проведення їх моніторингових відвідувань.

    На поточний час прийнято участь в 49 моніторингових відвідуваннях місць перебування внутрішньо переміщених осіб, надані рекомендації та пам’ятки щодо запобігання погіршення санітарно-епідемічної ситуації.

    УВАГА! при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій