Перейти до основної сторінки
На території області впродовж 2022 року зареєстрований 1 спалах гострих кишкових інфекцій захворювань, який виник в закладі ресторанного господарства, внаслідок якого постраждало всього 18 осіб, з них 16 дорослих та дітей до 18 років – 2. До відома за 2021 рік зареєстровано 2-а спалахи гострих кишкових інфекцій, які виникли в дошкільному закладі освіти та закладів ресторанного господарства.
Завдяки проведеним заходам розповсюдження епідемічного процесу було припинено, до порушників вжито заходи адміністративного впливу.
В зв’язку з настанням теплого періоду року ризики інфікування збудниками, які викликають гострі кишкові інфекції та харчові отруєння зростає в рази. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції такі як сальмонела, кишкова паличка, ротавіруси тощо.
Що з себе представляє група гострих кишкових інфекцій (скорочено ГКІ).
Це група інфекцій, які характеризуються фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовим поносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Основний шлях передачі збудників інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.
Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному за забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.
При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).
Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
З метою запобігання виникнення спалахів інфекційних захворювань, харчових отруєнь в місцях перебування внутрішньо переміщених осіб працівники Головного управління залучаються до проведення їх моніторингових відвідувань.
На поточний час прийнято участь в 49 моніторингових відвідуваннях місць перебування внутрішньо переміщених осіб, надані рекомендації та пам’ятки щодо запобігання погіршення санітарно-епідемічної ситуації.
УВАГА! при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.
Попередня
Наступна