• In English
  • Ботулізм: причини, симптоми та профілактика
    , опубліковано 09 Травня 2022 року о 19:19

    Шановні буковинці!

    Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує про ризики виникнення захворювання на ботулізм.

    За оперативною інформацію Держпродспоживслужби України за 4 місяці 2021 року зареєстровано 25 випадків захворювання на ботулізм, з них 3 хворих померло. За аналогічний період 2022 року зареєстровано 12 випадків ботулізму з 14 постраждалими, 1 хворий помер.    

    Одночасно інформуємо, що в Чернівецькій області за поточний час 2021 та 2022 років зареєстровано по одному випадку захворювання на ботулізм серед мешканців області.

    Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального результату.

    Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.

    Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

    Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

    Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

    Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

    Джерелом інфекції являються інфіковані продукти, які відрізнити за зовнішнім виглядом, запахом, смаком від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби.

    Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

    Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

    Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

    ОСНОВНИМИ СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ Є:

    – нудота;

    – блювота;

    – характерний біль у животі;

    – рідке випорожнення без патологічних домішок;

    – порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів);

    – спрага, сухість слизових оболонок;

    – розлад ковтання;

    – може змінитися тембр голосу;

    – сильний головний біль;

    – запаморочення;

    – безсоння;

    – загальна слабкість;

    – підвищення температури тіла;

    – відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.

    Як вберегти себе та близьких від захворювання на ботулізм?

    Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.

    В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

    Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:

    – в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

    – м’ясних та грибних консервів;

    – консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

    – якщо є сумніви у якості продуктів.

    У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

    Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій