• In English
  • Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує!
    , опубліковано 23 Червня 2022 року о 13:13

    За інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з початку 2022 року в Україні зареєстровано 28 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 230 осіб, з них 130 дітей (56,5 %).
    За аналогічний період 2021 року працівники було зареєстровано 26 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 244 особи, з них 230 дітей (94, 3%).
    За 5 місяців 2022 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 4 спалахи зареєстровані у дитячих закладах (заклади дошкільної освіти – 3, школи – 1), 5 спалахів – у побуті, 2 спалахи пов’язані із 2 закладами громадського харчування, по 1 – з їдальнею промислового підприємства та установи виконання покарань, у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб – 15 спалахів.
    За 5 місяців 2022 року зареєстровано 23 випадки ботулізму з 26 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби – тараньки придбаної у містах стихійної торгівлі. За результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 12 випадків з 15 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 8 випадків (9 постраждалих), овочеві та рибні – по 2 випадки з 3 постраждалими, 10 випадків – із в’яленою рибою (7 – домашнього виготовлення, 3 – придбаною в місцях стихійної торгівлі).
    За поточний час 2022 року на території області було зареєстровано 1 спалах гострих кишкових інфекцій в закладі ресторанного господарства.
    Всього постраждало всього 18 осіб, з них 16 дорослих та дітей до 18 років – 2.
    Завдяки проведеним заходам розповсюдження епідемічного процесу було припинено, до порушників вжито заходи адміністративного впливу.
    За 5 місяців поточного року зареєстровано 1 випадок ботулізму людини (1 постраждалий), який виник в побуті, захворювання пов’язане з вживанням м’ясної консервованої продукції домашнього виготовлення.
    За інформацією Державної установи «Чернівецький Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за 5 місяців 2022 року на території області рівень інфекційної захворюваності без врахування носіїв, грипу та гострих респіраторних інфекцій знизився в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року на 5,6 %.
    В області не зареєстровано випадків захворювання людей на сказ, сибірку, бруцельоз, орнітоз, лістеріоз, рікетсіози та геморагічні лихоманки.
    За 5 місяців 2022 році в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року спостерігається ріст рівня захворюваності на гастроентерити встановленої та не встановленої етіології в 2,2 та 2,6 рази відповідно.
    Аналогічна ситуація з захворюваністю на гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, викликані не встановленими збудниками, ріст рівня захворюваності спостерігається на всіх адміністративних територіях.
    В області за 5 місяців 2022 року зареєстровано 1 випадок захворювання на лептоспіроз в м. Чернівці.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій