• In English
  • Здійснення заходів державного санітарно-епідемічного нагляду на території області в 2022 році
    , опубліковано 27 Лютого 2023 року о 13:13

    👆Впродовж 2022 року на території області було зареєстровано 2️⃣ спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, саме: в закладі ресторанного господарства «Гетьман» в гірськолижно-туристичному комплексі «Мигово», с.Мигове Вижницького району та спалах у побуті.

    ❌Всього постраждало 2️⃣6️⃣ осіб, з них 2️⃣2️⃣дорослих та дітей до 18 років –4️⃣ .

    📍За результатами епідеміологічних розслідувань та виявленим порушенням вимог законодавства були надані приписи щодо усунення порушень вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

    💡Завдяки проведеним заходам розповсюдження епідемічного процесу було припинено.

    📍З метою попередження виникнення та поширення інфекційних хвороб, які передаються харчовим та водним шляхом передачі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (далі Головне управління) здійснювались заходи державного нагляду (контролю), моніторингові та комісійні перевірки об’єктів підвищеного епідемічного ризику.

    🧑‍✈️Основна робота була зосереджена на здійсненні контролю за дотриманням вимог санітарного законодавства в навчально-виховних закладах, закладах соціального спряму-вання, забезпеченість населення краю якісною питною водою та санітарно-технічним станом об’єктів питного водопостачання і водовідведення області тощо.

    📍У 2022 році із запланованих4️⃣2️⃣0️⃣ планових заходів державного нагляду (контролю) проведено 6️⃣0️⃣ заходів (14,3%), не проведено3️⃣6️⃣0️⃣ (85,7%) (у зв`язку з введенням військового стану та припинено їх здійснення.

    ⚠️Порушення вимог санітарного законодавства, при проведенні планових перевірок, встановлені на 4️⃣9️⃣ об’єктах, що становить 81,6%.

    В розрізі об’єктів відсоток виявлених порушень виглядає наступним чином: 📌ЗЗСО – 84%
    📌ЗДО – 100%
    📌НВК – 100%
    📌комунальні підприємства централізованого питного водопостачання – 100%
    📌 сільськогосподарські підприємства – 25%.
    📍За результатами виявлених порушень було надано 4️⃣9️⃣ приписів та 7️⃣посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

    🏫З метою запобігання виникнення спалахів інфекційних захворювань, харчових отруєнь в місцях перебування внутрішньо переміщених осіб, впродовж лютого-червня, працівники Головного управління залучались до проведення2️⃣9️⃣6️⃣ моніторингових відвідувань, встановлено порушення в 1️⃣3️⃣закладах, надано5️⃣2️⃣ рекомендації та пам’ятки.

    💊На виконання протоколу засідання Державної комісії ТЕБ та НС від 20.06.2022 року № 7 спеціалістами Головного управління спільно з Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернівецькій області проведені комісійні обстеження3️⃣8️⃣ зареєстрованих центрів надання гуманітарної допомоги з питання зберігання харчових продуктів та лікарських засобів.

    📍Під час обстежень розглядались питання
    📌 наявності зонування приміщень центрів надання гуманітарної допомоги
    📌 умов для зберігання харчових продуктів
    📌 дотримання температурних режимів зберігання харчових продуктів та лікарських засобів
    📌маркування та дотримання термінів придатності харчових продуктів

    📍За результатами комісійних обстежень виявлені факти порушень вимог санітарного законодавства, а саме: в 7️⃣ центрах надання гуманітарної допомоги виявлено порушення умов зберігання швидкопсуючих харчових продуктів, а саме – їх зберігання без дотримання визначених температурних умов (в холодильнику) та наявність сипучих харчових продуктів з порушенням пакування; в одному центрі надання гуманітарної допомоги виявлені консервовані харчові продукти з ознаками бомбажу.

    🚩Впродовж липня-серпня 2022 року спеціалісти Головного управління прийняли участь в обстеженні 6️⃣2️⃣4️⃣захисних споруд закладів освіти області
    📌2️⃣4️⃣3️⃣ в закладах дошкільної освіти
    📌3️⃣8️⃣1️⃣381 – в закладах загальної середньої освіти

    📍 Встановлені невідповідності в оснащенні захисних споруд у3️⃣6️⃣ закладі дошкільної освіти (14,5%) та в 2️⃣7️⃣ закладах загальної середньої освіти (7,6%).
    📍 Окрім того, проведені обстеження2️⃣0️⃣ захисних споруд вищих навчальних закладів, порушень не виявлено.

    🚩Протягом звітного періоду проведено 1️⃣0️⃣0️⃣6️⃣моніторингових обстежень закладів освіти, виявлені порушення вимог санітарного законодавства в 4️⃣2️⃣1️⃣(41,8%) закладі. Зокрема проведено 4️⃣1️⃣3️⃣та 5️⃣3️⃣8️⃣ моніторингових обстежень закладів дошкільної освіти (ЗДО) і загальної середньої освіти (ЗЗСО).
    📍 Порушення виявлені в 1️⃣6️⃣8️⃣ (40,7%) ЗДО та2️⃣2️⃣4️⃣ (41,6%) ЗЗСО.
    З метою усунення виявлених порушень надано 2️⃣приписи та 2️⃣5️⃣6️⃣ рекомендаційних листів.

    🚩Під час проведення комісійних моніторингових обстежень закладів освіти з підготовки до нового 2022/23 навчального року проведена роз`яснювальна робота з профілактики поширення коронавірусної інфекції.

    🚩На виконання Доручень Голови державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16.03.2020 року №601-10.1/15, Прем’єр-міністра України від 27.06.2022 № 15641/1-22 до листа Мінрегіону від 22.06.2022 № 1/8.2/1373-22, начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області від 11.07.2022 № 24.05/02-2837-2, розпорядження Чернівецької обласної військової адміністрації від 31.03.2022 № 412-р «Про проведення санітарної очистки та благоустрою населених пунктів Чернівецької області у 2022 році» було проведено комісійні моніторингові обстеження підприємств централізованого та нецентралізованого питного водопостачання з органами місцевого самоврядування з питань дотримання вимог чинного законодавства.

    📍Загалом було проведено 3️⃣5️⃣1️⃣ обстеження об’єктів питного водопостачання (з них4️⃣4️⃣ підприємства централізованого та 3️⃣0️⃣7️⃣ – нецентралізованого водопостачання) в Чернівецькій області.
    За результатами 4️⃣4️⃣обстежень підприємств централізованого питного водопостачання порушення встановлювались 3️⃣4️⃣ рази, деякі підприємства обстежувались двічі, а деякі – тричі.
    Під час обстеження 3️⃣0️⃣7️⃣ об’єктів нецентралізованого питного водопостачання встановлено порушення на 1️⃣2️⃣6️⃣(41,4%).
    🔹️Основні порушення, які виявлялись на підприємствах централізованого водопостачання:
    📌відсутній проєкт ЗСО на джерело водопостачання
    📌недотримання зон санітарної охорони
    📌необхідність проведення ремонтних робіт
    📌на об’єктах нецентралізованого водопостачання – в частині їх облаштування, а також необхідність поновлення санітарних паспортів на джерело водопостачання і відсутність лабораторних досліджень щодо якості питної води.

    🧪Головним управлінням здійснювався контроль за якістю питної води. З2️⃣1️⃣ централізованого водопроводу досліджено 3️⃣1️⃣ пробу питної води, відхилення встановлено в
    📌 1️⃣0️⃣ (32,2%) пробах за санітарно-хімічними
    📌7️⃣ (22,6%) за мікробіологічними показниками.

    🧪При дослідженні 2️⃣5️⃣ проб води з криниць відхилення встановлено в
    📌 8️⃣ (32%) пробах за санітарно-хімічними
    1️⃣7️⃣ (72%) – за мікробіологічними показниками.
    📍Відповідно до проведених моніторингових обстежень та результатів лабораторних досліджень води керівникам підприємств та балансоутримувачам водопостачання направлено 1️⃣0️⃣1️⃣ припис (рекомендації) щодо усунення встановлених порушень та приведення якості питної води у відповідності до санітарних вимог.

    🚩Головне управління щомісячно отримує інформацію щодо результатів виробничого контролю безпечності та якості питної води на підприємствами питного водопостачання області.

    🏭На виконання Законів України «Про адміністративні послуги», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» видано 2️⃣4️⃣дозволи (санітарні паспорти) на роботу з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання, розглянуто 9️⃣8️⃣ документів у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, з яких в 9️⃣5️⃣ випадках прийнято рішення щодо можливості видачі дозволу, у 3️⃣випадках – надано відмову. Причина відмови – порушення Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природнього середовища України від 09.03.2006 №108.

    📄Крім того, проведено 4️⃣0️⃣ обстежень об’єктів для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики та 9️⃣ з освітніх послуг.
    Проведено9️⃣ обстежень приміщення складу для видачі санітарного паспорта на право одержання, зберігання і застосування пестицидів та мінеральних добрив, у 8️⃣ випадках видано санітарні паспорта на право одержання, зберігання та застосування пестицидів та мінеральних добрив.

    ⚖️Протягом звітного періоду надійшло 5️⃣9️⃣звернень громадян у сфері санітарного законодавства, 1️⃣ з яких залишається ще на розгляді. За ознакою надходження звернення 5️⃣3️⃣ – первинне, 5️⃣ – повторне, 1️⃣ -дублетне.
    За результатами розгляду вирішено позитивно -1️⃣5️⃣ , дано роз’яснень – 2️⃣9️⃣, відмовлено у задоволенні – 1️⃣, звернення, що повернуто автору – 3️⃣, а пересилались за належністю – 1️⃣0️⃣.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій