• In English
  • Бджільництво та пестициди
    , опубліковано 06 Березня 2023 року о 16:16

    ⚖️Юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь.

    1️⃣ Дотримуватися ст.37 ч.2 ЗУ «Про бджільництво», а саме:
    📌Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

    2️⃣ Дотримуватися ст.3 Основні принципи державної політики у сфері захисту рослин ЗУ «Про захист рослин», а саме:
    📌формування єдиної державної політики у сфері захисту рослин;
    📌визначення доцільності здійснення заходів щодо захисту рослин;
    📌гарантування безпеки здоров’я людини та охорони довкілля при здійсненні заходів щодо захисту рослин.

    3️⃣ Дотримуватися ст.4 Основні вимоги щодо захисту рослин ЗУ «Про захист рослин», а саме:
    📌додержання технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого грунту;
    📌екологічне та економічне обгрунтування доцільності захисту рослин від шкідливих організмів;
    📌обов’язковість здійснення заходів щодо захисту рослин підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами, діяльність яких пов’язана з користуванням
    🔹️землею
    🔹️лісом
    🔹️водними об’єктами
    🔹️вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого грунту
    🔹️ реалізацією, переробкою, зберіганням і використанням рослин та продукції рослинного походження;
    📌суворе додержання регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин;

    🧤Доцільність здійснення заходів щодо захисту рослин

    ☢️Застосування інсектицидів необхідно проводити в разі, коли пошкодження рослин шкідниками може викликати економічно відчутні втрати врожаю.
    🐛 Критерієм для прийняття рішення про проведення обробки інсектицидами є економічний поріг шкідливості (ЕПШ) — чисельність шкідника, за якої втрати на боротьбу з ним окуповуються ціною збереженого врожаю.
    Цим терміном позначається чисельність шкідника, яка спричиняє зниження врожаю на 3–5%.

    🌻Застосування інсектицидів на посівах сільськогосподарських культур.

    🚩Всі пестициди, які використовуються в сільському господарстві по відношенню до бджіл поділяють на чотири класи небезпеки:
    1️⃣клас – високонебезпечні (прикордонно-захисна зона для бджіл — 4–5 км; обмеження льоту бджіл — 4–6 діб);

    2️⃣клас – середньонебезпечні (обмеження льоту бджіл 2–3 доби);

    3️⃣клас – мало небезпечні (прикордонно-захисна зона для бджіл —2–3 км, обмеження льоту бджіл 1-2 доби);

    4️⃣клас – практично безпечні для бджіл (прикордонно – захисна зона для бджіл не менше 1-2 км, обмеження льоту – 6-12 годин.

    💡В 95 % випадків отруєнь бджіл хімічний токсикоз викликають саме інсектициди, в 4 % випадків – гербіциди і 1 % припадає на інші препарати.
    Всі інсектициди, які використовуються аграріями і можуть викликати загибель бджіл відносяться до однієї з трьох груп:
    📌фосфорорганічні пестициди (ФОС);
    📌синтетичні піретроїди та неонікотиноїди;
    📌комбіновані пестициди з декількома діючими речовинами; наприклад циперметрин + хлорпірифос, лямбда – цигалотрин + імідаклопрід, тощо.

    👆Рекомендуємо застосовувати для боротьби із шкідниками мало небезпечні або практично безпечні пестициди для бджіл.
    📍Наприклад інсектицид Біскайя, (ріпак зокрема) унікальний системний інсектицид на основі діючої речовини тіаклоприд, що належить до хімічного класу хлорнікотинілів. Особливості хімічного складу діючої речовини роблять препарат повністю безпечним для бджіл, що дає можливість використовувати його безпосередньо під час цвітіння культури.

    📍Маврік. Унікальність інсектициду, крім хімічної структури, отриманої зі спеціальної амінокислоти, полягає також в тому, що препарат можна використовувати в період цвітіння культур. Препарат не чинить негативного впливу на медоносних комах і корисну етномофауну.
    На основі діючої речовини препарату тау-флювалінат, розроблені засоби захисту бджіл від кліщів Варроа. Відноситься до класу піретроїдів. Володіє кишковою і контактною дією на шкідників.

    📍Інсектицид Каліпсо 480 SC, за умови дотримання рекомендованих норм витрати препарат безпечний для бджіл та джмелів, що дозволяє проводити обприскування також і під час цвітіння. Малотоксичний для користувача та навколишнього середовища.

    ❗️❗️❗️Незалежно від класу небезпеки пестицидів для бджіл їх необхідно застосовувати у вечірні години з 22:00.

    📣Віповідальність за отруєння бджіл при застосуванні пестицидів
    Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення Стаття 831 п.2.
    Порушення законодавства про захист рослин, екологічно не обґрунтоване здійснення захисту рослин на даний час тягне за собою накладення штрафу.

    📃Розроблений новий законопроект про внесення змін до чинного законодавства щодо поводження з пестицидами та агрохімікатами пропонує збільшити відповідальність за порушення регламентів використання пестицидів та агрохімікатів аж до кримінальної відповідальності.
    Зміни стосуватимуться законів «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про бджільництво» та Кримінального кодексу України. У Кримінальному кодексі України буде передбачена кримінальна відповідальність за отруєння бджіл пестицидами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій