• In English
  • Маркування та пакування партій насіння
    , опубліковано 20 Березня 2023 року о 11:11

    👆Відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області доводить до відома суб’єктів господарювання про те, що відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», «Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки», затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 10 липня 2017 року № 348, обов’язковому пакуванню та маркуванню підлягають усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації.

    🔰Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.
    Дія цього Порядку поширюється на всіх суб’єктів насінництва та розсадництва, фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, що здійснюють виробництво, доробку та реалізацію насіння.

    👉Основними видами упаковок, що застосовують у насінництві є :
    🔹️мішки,
    🔹️торбинки,
    🔹️ пакети,
    🔹️контейнери,
    🔹️ бігбеги різної місткості,
    що забезпечують надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлюють зміни їх вмісту після закриття упаковок.

    💰Насіння, призначене для роздрібної торгівлі, фасують у дрібну споживчу тару з можливим подальшим пакуванням у мішки, коробки, ящики, пачки та інші контейнери, що відповідають вимогам пунктів 6, 7 цього Порядку.

    ➡️Насіння олійних, ефіроолійних, кормових і медоносних культур упаковують у подвійну мішкотару або багатошарові паперові мішки та пакети.
    🔹️Упаковка повинна бути цілою, міцною, чистою, сухою і знезараженою від шкідників і збудників хвороб.

    💡Для пакування насіння, призначеного для реалізації, використовують лише нові упаковки.

    🪡Мішки, торбинки та пакети з насінням зашивають переважно машинним способом, використовуючи нитки згідно з чинними нормативними документами, що забезпечують механічну міцність зашивання.

    🏷Обов’язковому опломбовуванню підлягають лише упаковки, закриті зав’язуванням або іншим способом, який дозволяє здійснювати вільний доступ до вмісту упаковки після остаточного закриття без видимих порушень його цілісності.

    🔖Етикетка повинна містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Особливості маркування залежать від призначення насіння, виду упаковки і способів його транспортування.

    ↪️Спосіб закріплення зовнішньої етикетки залежить від виду упаковки та способу його закриття, залежно від чого етикетки пришивають, наклеюють або прив’язують до упаковки.

    🔛Внутрішня етикетка, яка вкладається за бажанням суб’єкта всередину упаковки або закріплюється (приклеюється) на її внутрішній бік, повинна відтворювати зміст зовнішньої і може бути виготовлена з матеріалів меншої щільності та міцності.

    ▶️Упаковку з насінням гібрида (F1) та насінням батьківських форм гібридів кукурудзи або соняшнику маркують додатковими позначеннями, які наносять безпосередньо на упаковку, згідно з додатком до цього Порядку.

    ❗️На упаковках з протруєним (обробленим) насінням ставлять напис «Протруєно» або «Оброблено», на упаковках з дражованим або інкрустованим насінням – «Інкрустоване» або «Дражоване».

    ♻️Перепакування та перемаркування партії насіння можливе у разі виникнення необхідності на вимогу суб’єктів відповідно до чинного законодавства.
    🔹️При цьому попередня етикетка видаляється, а нова повинна відтворювати первинну інформацію про партію насіння та містити відмітку про перемаркування та перепакування.

    🚚Насіння, яке імпортовано та потребує доробки з подальшим використанням в Україні, підлягає перепакуванню та перемаркуванню.
    🔹️Перепакування та перемаркування партії насіння, яке було вироблено в іншій країні, проводяться за погодженням з уповноваженим органом країни виробництва, якщо перемаркування проводиться для сертифікації як іншої категорії насіння.

    🔹️При перепакуванні та перемаркуванні попередня етикетка та пломби видаляються, а нова етикетка повинна відтворювати первинну інформацію про партію насіння.
    🔹️До етикетки включаються інформація про країну-виробника та вказівка, що стосується перепакування та перемаркування.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій