Перейти до основної сторінки
Нітрати перетворюються в нітрити (солі азотистої кислоти) в результаті чого в’язується гемоглобін, у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, доставляючи їх до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування тканин і організму в цілому.
Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли повністю відмовитися від будь-яких добрив.
В молодих рослинах нітратів більше, ніж у старих. І це підтверджується лабораторними дослідженнями. Найбільше нітратів накопичують капуста, буряк, салат, редиска, редька, кріп, баклажани, кавуни, кабачки, гарбуз і морква. Менше міститься їх у перці, помідорах, винограді. Салати краще заправляти олією, а не сметаною або майонезом, під дією яких нітрати скоріше перетворюються на нітрити. У нарізаної зелені нітрати також швидко переходять в нітрити, це відбувається вже за 10 хвилин.
Всю продукцію рослинництва перед вживанням треба мити, а ще краще витримувати її у соленому розчині півгодини (1—2 ч.л. солі на склянку води). При цьому одночасно зменшується концентрація нітратів та продукція позбавляється патогенних мікроорганізмів. Відварені та консервовані овочі також позбуваються значної частини нітратів. Ще одна порада – не пийте відвари, маринади, бо азотисті речовини мігрують з овочів та фруктів саме до них. Але найкраща порада — харчуватися овочами, ягодами, фруктами по сезону, а не шукати занадто ранню рослинну продукцію.
Держпродспоживслужба рекомендує купуючи ранні овочі звертати увагу на наступне:
– зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору; – обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;
– вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листям і вологим, свіжим обрізом;
– плоди редису повинні бути не дуже великими, твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям;
– при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.
І пам’ятайте що чим більший плід, тим більше в ньому хімії.
У будь якому разі, купуючи овочі, особливо ранні тепличні огірки, помідори, капусту, вимагайте у продавця документ про дослідження на вміст нітратів – це гарантія Вашої безпеки.
Начальник відділу безпеки
середовища життєдіяльності
Управілння державного нагляду
за дотриманням санітарного
законодавства О.Б. Борщевська
Попередня
Наступна