• In English
  • Шановні жителі Буковини!
    , опубліковано 12 Квітня 2017 року о 18:18

    Наступають святкові дні найдавнішого християнського свята Пасхи, що встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа.

    Святкування Великодня асоціюється із святковим столом та  різноманіттям харчових продуктів, в тому числі і тваринного походження, а саме; ковбаси, шинки та інших продуктів харчування, де основною сировиною є свинина.

    При аналізі виникнення африканської чуми свиней в господарствах різних форм власності встановлено, що хвороба  заноситься із продуктами харчування тваринного походження. Більшість господарів, у яких захворіли свині на африканську чуму свиней, підтвердили, що для годівлі тварин використовували кухонні відходи, серед яких могли бути шматочки ковбаси та шинки. А, як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до трьох і навіть до шести місяців.

    Африканська чума свиней – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів, дистрофічними і некротичними змінами в різних органах і високою летальністю. Станом на 10 квітня в Україні у 2017 році  зареєстровано 64 випадки  даного захворювання.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.

    У зв’язку з цим необхідно, безумовно, дотримуватись наступних правил:

    – не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;

    – утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

    – не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

    – обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

    – не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

    – забезпечувати закритий режим роботи господарства;

    – не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші;

    Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій