Перейти до основної сторінки
М`ясо (особливо свинина і яловичина), просмажене недостатньо ретельно, становить велику загрозу, так як людина може заразитися від нього гельмінтами. Найбільш небезпечними з паразитів є свинячий і бичачий ціп`яки, трихінели.
Трихінельоз – дуже небезпечне захворювання, яке вражає внутрішні органи. Початкові симптоми захворювання схожі з звичайною застудою, тому часто хворі звертаються до лікаря надто пізно. У зв’язку з цим, нерідко трихінельоз призводить до летального результату.
Легкий перебіг хвороби проявляється слабкістю, різким підвищенням температури, головним болем. Через кілька годин температура падає до 37,1-37,5 градусів і тримається близько тижня.
Середньо-тяжка форма починається з підвищення температури, лихоманки, а потім розвиваються інші симптоми: сльозотеча, одутлість особи, кон’юнктивіти, алергічні реакції, світлобоязнь.
Свинячий і бичачий ціп`яки використовують свиней і телят як проміжних господарів. У кишечнику тварини розвивається личинка, яка добирається до м’язів і перетвориться в бульбашки – цистицерки або фіни. Добравшись до кишечника фіни розвиваються в стрічкових черв’яків. На відміну від бичачого, свинячий ціп’як може паразитувати не тільки в шлунково-кишковому тракті, але і в мозку, очах, печінки.
Симптоми зараження такими гельмінтами бувають різними: слабкість, нудоти і блювоти, алергічні реакії, носові кровотечі.
Вибираючи м`ясо слід дотримуватися правил обережності:
Попередня
Наступна