• In English
  • М`ясо на вогні – які ризики?
    , опубліковано 04 Травня 2017 року о 11:11

    М`ясо (особливо свинина і яловичина), просмажене недостатньо ретельно, становить велику загрозу, так як людина може заразитися від нього гельмінтами. Найбільш небезпечними з паразитів є свинячий і бичачий ціп`яки, трихінели.

    Трихінельоз –  дуже небезпечне захворювання, яке вражає внутрішні органи. Початкові симптоми захворювання схожі з звичайною застудою, тому часто хворі звертаються до лікаря надто пізно. У зв’язку з цим, нерідко трихінельоз призводить до летального результату.

    Легкий перебіг хвороби проявляється слабкістю, різким підвищенням температури, головним болем. Через кілька годин температура падає до 37,1-37,5 градусів і тримається близько тижня.

    Середньо-тяжка форма починається з підвищення температури, лихоманки, а потім розвиваються інші симптоми: сльозотеча, одутлість особи, кон’юнктивіти, алергічні реакції, світлобоязнь.

    Свинячий і бичачий ціп`яки  використовують свиней і телят як проміжних господарів. У кишечнику тварини розвивається личинка, яка добирається до м’язів і перетвориться в бульбашки – цистицерки або фіни. Добравшись до кишечника  фіни розвиваються в стрічкових черв’яків. На відміну від бичачого, свинячий ціп’як може паразитувати не тільки в шлунково-кишковому тракті, але і в мозку, очах, печінки.

    Симптоми зараження такими гельмінтами бувають різними: слабкість, нудоти і блювоти, алергічні реакії, носові кровотечі.

     

    Вибираючи м`ясо  слід дотримуватися правил обережності:

    1. М`ясо потрібно купувати лише в тих магазинах і ринках, на яких перед продажем воно проходить ветеринарно-санітарну експертизу в спеціальних лабораторіях.
    2. Перед придбанням продукт необхідно ретельно оглянути. Помітивши, що шматки м`яса обвітрені або на ньому є бронзовий відтінок, або нерівномірні плями від нього краще відмовитися.
    3. На зараженому ціп’яками продукті можна помітити маленькі бульбашки з рідиною – від такого м`яса теж необхідно відмовитися.
    4. М`ясо, що продається замаринованим краще не купувати. Маринад може містити концерванти, підсилювачі смаку. Купуючи свіже м`ясо, та самостійно зробивши маринад ви будете впевнені в його якості.
    5. Добре прожарюйте м`ясо, не залишаючи всередині крові.
    6. Обов`язково дотримуйтеся особистої гігієни при приготуванні та вживанні страв.

     

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій