Перейти до основної сторінки
Вживання дикорослих грибів на Буковині є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння.
«Грибні сезони» щороку приносять у своїх кошиках не лише щедрі дарунки лісу, а й дедалі більшу тривогу, біль і біду. Треба зазначити, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також, в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білому, лисичках тощо), містя-ться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються. Вживання недоварених або недосмажених грибів може викликати розлади травлення.
Їстівні гриби є цінним продуктом харчування, який до того ж має добрі смакові якості. У грибах міститься білків значно більше, ніж в овочах. Як і в інших рослинних продуктах, у грибах містяться вітаміни В1, В6, РР, С, пантотенова кислота. Гриби відрізняються високим вмістом мінеральних речовин, особливо фосфору. Цього макроелемента в грибах у тричі більше, ніж в овочах, а кальцію – майже стільки, скільки в рибі. Із мікроелементів у грибах досить багато цинку, міді, заліза, є марганець.
До цього часу не існує простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстивності грибів. Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь – розрізняння їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками. Є і мнимі засоби розпізнаванння отруйних грибів, які до цього часу мають попит серед населення. До них належать :
Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови, а саме:
– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
– намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби „білі”, „бабки”, „моховики” тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруєних;
– якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
– перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
– не вживайте сирих грибів;
– перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хв;
– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
– не давайте грибів малолітнім дітям;
– ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок нічого не дають.
– негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;
– незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.
Попередня
Наступна