• In English
  • У Держпродспожислужбі обговорили актуальні питання здійснення державного нагляду у сфері санітарного законодавства
    , опубліковано 29 Вересня 2017 року о 12:12

    27-28 вересня 2017 року у Держпродспоживслужбі відбулася нарада «Актуальні питання здійснення державного нагляду у сфері санітарного законодавства», у якій взяли участь начальники управлінь державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в областях та місті Києві та представників центрального апарату Держпродспоживслужби.

    Голова Держпродспожислужби Володимир Лапа, звертаючись до учасників заходу, наголосив, що зараз перед Держпродспоживслужбою в сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства стоїть багато викликів.

    «В Україні спостерігається напружена санітарно-епідемічна ситуація, яка пов’язана з реєстрацією випадків гострих кишкових інфекційних захворювань. Особливе занепокоєння викликають масові отруєння в дитячих закладах освіти, оздоровлення та відпочинку. Наприклад, стан готовності дошкільних та шкільних навчальних закладів перевіряється до початку навчального року. Однак, реалії показують, що заходи контролю потрібно здійснювати частіше», – зазначив Голова Держпродспоживслужби.

    У ході підготовки до нового навчального року посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні комплексних 19,9 тис. обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у навчальних закладах. Порушення вимог санітарного законодавства встановлено майже у кожному третьому закладі (28%), що більше, ніж у 2016 році (23%). Порушення стосувались невідповідності питної води вимогам санітарних норм та правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, відсутності проведення дезінфекції, дезинсекції та дератизації, незавершення ремонтних робіт, несвоєчасного проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівників та інших.

    Держпродспоживслужба з метою приведення закладів до відповідних вимог вжила відповідних заходів реагування, поінформовано органи місцевої влади та місцевого самоврядування. Посадовими особами Держпродспоживслужби надано керівникам закладів 1459 приписів (розпоряджень).

    За його словами, інспектори повинні не лише ретельно перевірити готовність закладу до початку роботи з метою забезпечення навчально-освітнього, оздоровчого процесу, належної організації харчування дітей та видати припис на усунення виявлених порушень, але й перевірити, чи ті прошення в установлений термін були усунуті.

    На переконання Голови Держпродспоживслужби, така робота повинна проводитися у тісній комунікації та взаємодії зі всіма відповідальними органами влади. При цьому він зазначив, що належне виконання завдань і функцій із реалізації державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення залежить і від консолідованої співпраці працівників усіх сфер діяльності Держпродспоживслужби.

    «Наша функція – перевірити і допомогти закладам забезпечити відповідні санітарні умови. Ми працюємо з однією ціллю – забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», – підсумував Володимир Лапа.

    У свою чергу начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко поінформувала учасників наради про діяльність Держпродспожислужби у сфері санітарного законодавства.

    Під час наради проаналізовано стан проведення санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів і групових харчових отруєнь. Учасники наради також підбили підсумки оздоровлення та відпочинку в 2017 році й підготовки до навчального року, а також обговорили питання надання адміністративних послуг.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій