Перейти до основної сторінки
Важливим етапом у технології виробництва та вирощування с/г культур є правильне зберігання насіння, щоб утримати його в стані спокою без втрати якісних показників до його використання в призначений час і у визначеному місці.
У біологічному відношенні насіння, яке мало високу схожість після збирання, краще зберігається. Насіння з високими посівними якостями більш стійке проти грибів, бактерій, мікроорганізмів. Мертве, несхоже, гниле насіння за несприятливих умов зберігання псується у першу чергу і є осередками поширення патогенної мікрофлори. Тому на довге зберігання треба закладати лише високоякісне насіння.
У процесі зберігання систематично здійснюють органолептичний контроль насіння (запах, колір, вологість), а також аналітичний контроль за посівними якостями і зараженістю шкідниками. Нагляд ведуть за кожною партією. Особливо ретельно за партіями з підвищеною травмованістю і вологістю. Органолептичний аналіз має велике значення при зберіганні насіння: втрата блиску, білявий, сіруватий колір насіння результат самозігрівання; затхлий запах зберігання у вологому приміщенні; рибний запах ураження твердою сажкою ; цвілий запах активна діяльність мікрофлори, що свідчить про підвищену вологість і можливі осередки самозігрівання.
Аналітичний контроль посівних якостей насіння проводить ДП «Державний центр сертифікації і експертизи с/г продукції» шляхом проведення аналізу проб, відібраних з партій насіння або садивного матеріалу кожні : 4 місяці- для зернових і зернобобових; 8 місяців- для кормових, овочевих і баштанних культур ІІ – ої категорії; 6- місяців для кормових, овочевих і баштанних культур ІІІ – ої і наступних категорії; 4 місяці- для насіння соняшнику протруєного та затареного; 6 місяців – для насіння цукрових буряків та один раз на рік для протруєної та затареної кукурудзи.
У системі сільськогосподарського насінництва та розсадництва важливою ланкою є державний контроль за дотриманням суб’єктами насінництва та розсадництва вимог законодавства України та інших нормативних актів. Такий контроль у межах повноважень, визначених законодавством України, здійснює відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки, яке є структурним підрозділом Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.
Попередня
Наступна