• In English
  • Рання полуниця на ринках Буковини: чи корисна та безпечна?
    , опубліковано 28 Травня 2019 року о 18:18

    Молоді овочі, перші фрукти і свіжа зелень – «нітратний» травень добігає свого завершення.

    Весняно-літній сезон – такий бажаний час.  На ринках Чернівців з’явилась молода городина. Перші помідори, огірки, капуста, редис, цибуля, кріп, петрушка – справжній салатний мікс – джерело мікроелементів та вітамінів.

    Стартували і свіжі ягоди. Хіт продажу – безумовно, апетитна і соковита полуниця. На початку травня на ринках буковинцям пропонували закарпатську ягоду. Тоді її вартість сягала більше як 100 грн. за кілограм. Нині ціна впала вдвічі – відповідно 50-60 грн/кг. На зміну привозній та тепличній полуниці прийшла місцева домашня. Здебільш у Чернівці її везуть з Хотинського, Сокирянського та Новоселицького районів. Але зустрічається «дивина»також  із Херсону.

    Купуючи «живі вітаміни», ми забуваємо про небезпеку, яку вони в собі містять. Це нітрати і пестициди. Та встояти перед ранньою полуницею просто не можливо. На безпечність цього бажаного фрукту безпосередньо впливають умови зростання та використання добрив.

    Нітрати –  солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом  для овочів і фруктів є земля. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами грунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.

    Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високонітратних рослин (700-2000 мг/кг) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) – томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних ( до 180 мг/кг) – фрукти та ягоди.

    Так, у травні на ринках Чернівецької області спеціалістами вилучено 1818,1 кг овочів та фруктів. Серед причин – органолептика, торгівля з землі та, безумовно, нітрати. Лідером все ще лишається буряк і редис, не відстає і молода картопля. А ось «нітратний присмак полуниці» можна було відчути на початку місяця. Це ягода родом із Закарпаття. Тоді фахівці встановили перевищення небезпечних речовин у три рази. Нітратний показник сягнув 183 і 206 мг/кг (при нормі 60 мг/кг). Продукцію не допущено до реалізації (20 кг).

    Сьогодні ж ця яскрава ягода є цілком  безпечною для споживання. Адже на ринках з’являється домашня місцева полуниця, де вміст нітратів не перевищує 30 мг/кг.

    Фахівці наголошують! Перед вживанням овочі, фрукти та зелень необхідно добре мити, навіть, якщо вони чисті. Кращій спосіб зменшити кількість нітратів – замочувати у воді. Для полуниці достатньо і 10 хвилин.

     

    Це важливо! Пам’ятайте! Безпечна продукція – це та, що пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій