• In English
  • Обережно – ботулізм!
    , опубліковано 13 Червня 2019 року о 21:21

    Відповідно до  отриманої інформації від Держпродспоживслужби України  за 5 місяців  поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо  захворювання  на ботулізм.

    Так, станом  на 01.06.2019 зареєстровано 40 випадків захворювання  на  ботулізм, під  час  яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли.

    Ботулізм  ( від лат. Botulos  – ковбаса) – це токсикоінфекційна  хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник захворювання –Clostridium botulinum. Він  постійно існує в   грунті та утворює стійкі до фізичних і хімічних  факторів  спори,  які  витри-мують  кип’ятіння  впродовж  5 годин і гинуть лише  при  температурі 1200.

    Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що містять ботулотоксин або містять спори збудника ботулізму. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, “осідаючи” у різних відділах нервової системи.

    Перші ознаки  ботулізму

    Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому –  хворого  турбують  нудота,  блювання, характерний біль у животі,  рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години.

    В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

    Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

    При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв’язування і виведення токсинів з організму.

    З метою  профілактики  та  попередження захворювання  на   ботулізм Головне управління  рекомендує:

    1. Ретельно мити овочі  і фрукти перед  початком консервації.
    2. Видаляти частки  грунту з  усіх  продуктів.
    3. Стерелізувати банки  перед  заготовкою домашньої  консервації  не  менше 10 хвилин, бляшані  кришки також  необхідно  кип’ятити 10 хвилин.
    4. Рибні та м’ясні продукти повинні консервуватися виключно в свіжому вигляді.
    5. Консервація перестиглих плодів неприпустима.
    6. При виготовленні в домашніх умовах м’ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації.
    7. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.
    8. В жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

    Не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій