• In English
  • ОБЕРЕЖНО СКАЗ!
    , опубліковано 13 Листопада 2020 року о 12:12

    Протягом листопада 2020 року в с. Бояни Новоселицького району та в с. Цурень Герцаївського району зафіксовано факт захворювання домашніх собак на сказ, що підтверджено відповідними звітами про дослідження патологічного матеріалу Чернівецької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

    З метою координації заходів з локалізації та ліквідації сказу при районних державних адміністраціях проведені засідання ДНПК, на яких затверджено План заходів із запобігання поширення та ліквідації сказу на територіях населених пунктів Герцаївського та Новоселицького районів.

    Сказ – особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, яка завжди закінчується смертю. Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови, або слизові оболонки під час укусу, або при ослиненні. Резервуаром і переносником вірусу в природі є лисиці, але основну загрозу для людей становлять домашні та бездомні тварини, зокрема собаки та коти, які заражаються сказом на природі через укуси диких тварин. Вірус в слині хворої тварини з’являється за 10 днів до появи клінічних ознак захворювання. Ось чому за тваринами, які нанесли укуси людям необхідно проводити ветеринарний нагляд протягом 10 днів з моменту укусу.

    Як зрозуміти, що у тварини саме сказ?

    Просто поглянувши на тварину діагностувати сказ важко, проте вас має насторожити її дивна поведінка. Деякі тварини поводяться збуджено та агресивно, у них сильне слиновиділення, а інші  навпаки, виглядають ніби сором’язливими, і це найбільш розповсюджений тип поведінки хворої тварини.

    Дикі тварини, які мають сказ, рухаються повільно, людина може легко наблизитись до них, але це не типово для них, і робити так в жодному разі не варто!

    Щоб захистити себе від захворювання, необхідно дотримуватись таких правил:

    • щорічно проводити профілактичне щеплення проти сказу власних собак та котів;
    • у випадку отримання укусу або ослинення домашніми та дикими або невідомими тваринами обов’язково звертатися за медичною допомогою за місцем проживання або до травматологічного пункту;
    • уникати контактів з бездомними та дикими тваринами;
    • вживати заходів з недопущення диких хижаків до тваринницьких ферм та інших місць розташування свійських тварин;
    • мисливцям та працівникам лісового господарства під час зняття шкіри з вбитих диких тварин необхідно користуватися гумовими рукавичками, після чого, не знімаючи їх, вимивати руки у дезінфекційному розчині;
    • інформувати працівників державної служби ветеринарної служби про незвичайну, нетипову поведінку тварин.

    Вакцинація – найкраща профілактика сказу, єдиний і вірний спосіб уберегти тварину від цього страшного захворювання. Першу вакцинацію від сказу вихованцеві роблять не раніше трьох місяців, а потім повторюють щороку. Сучасні вакцини не викликають ніяких побічних ефектів і добре переносяться навіть маленькими цуценятами та кошенятами. Будьте пильними, стежте за власними тваринами та уникайте небезпечних контактів з дикими або бродячими тваринами.

    Пам’ятайте, що сказ – абсолютно смертельна інфекція, вилікувати сказ не можливо!  Якщо вдома є тварина, Вам обов’язково потрібно вжити заходів профілактики сказу! Захищаючи тварину від цього захворювання, людина захищає себе і свою сім’ю.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій