• In English
  • Організація харчування в закладах освіти області впродовж 2020 року
    , опубліковано 29 Грудня 2020 року о 12:12

    З метою підвищення якості та створення належних умов для безпечного харчування здобувачів освіти  Чернівецької області на 2020 – 2022 роки видано розпорядження Чернівецької обласної державної адміністрації від 21.11.2019         № 1128-р «Про затвердження регіонального плану заходів «Дітям Буковини – здорове харчування». На виконання регіонального плану Департаментом освіти і науки Чернівецької ОДА  за участю Головного управління Держпродспожив-служби в Чернівецькій області  проведено нараду-семінар з питань організації харчування та впровадження мультипрофільного меню в закладах загальної середньої освіти області для відповідальних працівників з питань харчування органів управління освітою райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад та приватних підприємців, які надають послуги з організації харчування.

    Впродовж поточного року фахівцями Головного управління проводились планові та позапланові заходи державного нагляду закладів дошкільної, загальної середньої освіти області з питань дотримання вимог законодавства з якості і безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних вимог при організації харчування. Загалом  перевірками охоплено 196 харчоблоків закладів середньої та дошкільної освіти, з них у 55 закладах виявлені порушення вимог санітарного законодавства, що становить 28,1%. Основні порушення, які фіксуються при проведені моніторингових обстежень –  відсутність повного набору приміщень харчоблоку, недостатньо технологічного та холодильного обладнання, не дотримується виконання натуральних норм харчування, не розроблено та не запроваджено систему НАССР.

    Під час проведення заходів державного нагляду (контролю) та моніторингових обстежень закладів освіти  Головним управлінням проводились лабораторно-інструментальні дослідження з об’єктів навколишнього середо-вища (води питної, змиви з об’єктів довкілля, бактеріального забруднення готових страв, калорійності). За результатами проведених досліджень  250 проб готових страв на бактеріальне забруднення та калорійність, позитивних знахідок не  виявлено встановлено,  відхилення виявлені в 2 пробах (0,81%) по калорійності. Крім того, досліджено 4300 змивів з навколишнього середовища (харчоблоки та роздаткові закладів освіти) на наявність патогенної та умовно-патогенної мікрофлори, виявлені позитивні знахідки в 218 змивах (5,3%).

    Також, спеціалістами Головного управління проводились дослідження якості  питної води в навчально –  виховних закладах, згідно вимог ДСанПІНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Так, з 78 навчально–виховних закладів, які підключені до централізованого водопостачання,  було досліджено 143 проби питної води. Відхилення встановлено в 29 (20,3%) пробах за санітарно-хімічними та в 62 (66,0%) за  мікробіологічними показниками, а з 88 навчально – виховних закладів, які використовують воду з джерел  децентралізованого водопо-стачання,  було досліджено 156 проб питної води. Відхилення встановлено за санітарно-хімічними в 26 (15,8%) пробах та в 118 (71,5%) – за мікробіо-логічними показниками.

    Для забезпечення усунення виявлених відхилень та порушень вимог санітарного законодавства Головним управлінням надано 37 приписів, притягнуто до адмістративної і дисциплінарної відповідальності  8 осіб та проінформовано органи  місцевого самоврядування та виконавчої влади.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій