• In English
  • Особливості дотримання вимог Санітарного регламенту при організації харчування, вимоги до перспективного двотижневого меню для закладів загальної середньої освіти та показників безпеки харчових продуктів
    , опубліковано 19 Січня 2021 року о 16:16

    На виконання доручення Чернівецької обласної державної адміністрації від 06.01.2021 року № 1 – І «Щодо окремих аспектів впровадження вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який набуває чинності з 1 січня 2021 року» Головним управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області прийнято участь в семінарі – нараді з питань впровадження вимог нового Санітарного регламенту для голів територіальних громад, керівників органів управління, керівників закладів загальної середньої освіти, начальників Чернівецького міського та районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

    Нарада проводилась під головуванням заступника голови Чернівецької обласної державної адміністрації І. Ісопенко,  за участю представників Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА, КУ «Центр якості освіти», Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

    Від Головного управління в нараді приймали участь – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області   Косован А.В. та начальники відділів – Чернявський В.М. та Стефаник Т.І., які доповідали з питань особливостей дотримання вимог Санітарного регламенту при організації харчування, вимоги до перспективного двотижневого меню для закладів загальної середньої освіти за участю та вимоги щодо забезпечення закладів загальної середньої освіти безпечними харчовими продуктами, вимоги до організаторів харчування та постачальників харчових продуктів

    На нараді було обговорено питання особливостей дотримання вимог Санітарного регламенту при організації харчування в закладах загальної середньої освіти,  вимоги до організаторів харчування в закладах загальної середньої освіти щодо безпечності та якості харчових продуктів та складання перспективного двотижневого меню відповідно до вимог Санітарного регламенту.

    Акцентовано увагу на обов’язковому переліку основних груп продуктів харчування, кратності їх надання учням закладів загальної середньої освіти, критеріїв безпечності харчових продуктів, вимоги до їх властивостей та відмінностей від попередніх державних санітарних норм і правил.

    Крім того, визначено основні завдання по організації харчування дітей з особливими дієтичними  потребами, а саме: дітей з алергічним реакціями на окремі харчові продукти, не сприйняття глютену та лактози.

    Опрацьовані питання вимог до організаторів харчування в частині вимог харчового законодавства (Закони України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”; “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”; “Про інформування споживача щодо харчових продуктів”).

    Також, наголошено про обов’язкову наявність експлуатаційного дозволу  та діючої система НАССР (якщо це юридична або фізична особа підприємець (здійснює тільки обіг) – обов’язково державна реєстрація в Держпродспоживслужбі із дотриманням гігієнічних вимог); погодження графіків та схем, маршрутів та обсягів постачання з урахуванням термінів придатності та наявність умов для зберігання харчових продуктів, вимоги до спеціалізованого транспорту для перевезення харчових продуктів, наявність товарно-транспортної накладної та інші супровідні документи (позначкою придатності) та забезпечення системи простежуваності    “ Крок вперед – крок назад ”, «Від лану – до столу».

    Під час обговорення надано конкретні пропозиції щодо вжиття заходів для запровадження вимог нового Санітарного регламенту в закладах загальної середньої освіти області.

    IMG_3118

    Call Now Button
    Будь в курсі подій