• In English
  • Щодо виробництва та споживання м’ясо-ковбасних виробів
    , опубліковано 24 Лютого 2021 року о 14:14

    На агропродовольчих ринках Чернівецької області здійснюється реалізація м’ясо – ковбасних виробів у широкому асортименті. Покупцям  пропонується для використання як продукція промислового виробництва, так і «домашня», виготовлена фізичними особами вдома.

    Зазвичай, «домашня» продукція користується більшим попитом, в  порівнянні до промислової. Купляючи домашні м’ясо – копчені вироби, споживачі не задумуються відносно  її безпечності. Однак така продукція на агропродовольчих ринках реалізується всупереч законодавчим вимогам, на неї відсутній дозвіл  спеціалістів    державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи для продажу. Вона не проходить лабораторного державного контролю, тому що виробництво її відбувається із порушенням законодавчих вимог про харчові продукти. Такі м’ясо-ковбасні вироби виготовляються у цехах, на які відсутні експлуатаційні дозволи на роботу, за виробництвом м’ясо- ковбасних виробів не здійснюються заходи державного нагляду (інспектування, аудити)  за дотриманням гігієнічних вимог, технологічного процесу та  відбір зразків для лабораторного дослідження на показники безпеки. При виготовленні таких виробів використовується м’ясна сировина, і добре, якщо   вона із агропродовольчого ринку чи забійного підприємства. А якщо це подвірний забій, тоді чи проходить воно повну ветеринарно-санітарну експертизу, чи досліджується   на трихінельоз, фіноз та інші зоонози? А для людини це дуже небезпечні захворювання. При виготовленні  м’ясо – ковбасних виробів використовують нітрит натрію    як поліпшувач забарвлення і консервант.  Нітрит натрію є загально-отруйною токсичною речовиною. Його потрібно використовувати тільки у розчині і у відповідних пропорціях до кількості сировини, і тому необхідно вести облік використання даної солі. І, на кінець, м’ясопродукція домашнього виробництва зовсім не маркується. Споживач не має інформації про її склад, дату виготовлення, умови зберігання тощо.

    Тому, перш ніж купити м’ясо-ковбасні вироби, необхідно  добре подумати, що краще: гарантована безпечність  промислового виробництва чи невідоме походження «домашньої» продукції.

    На виконнання доручення начальника Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Анжела Косован, посилено державний контроль за реалізацією харчових продуктів на агропродовольчих ринках https://www.facebook.com/100004035998004/posts/2343679705776540/?d=n , державними інспекторами проводиться моніторинг агропродовольчих ринків.

    https://www.facebook.com/100004035998004/posts/2428915037253006/?d=n

    Робота по даному напрямку державними інспекторами буде продовжена.

    shetf-1shtef-2

    Call Now Button
    Будь в курсі подій