• In English
  • До уваги суб’єктів насінництва та розсадництва: узгодження розташування насіннєвих посівів
    , опубліковано 04 Лютого 2022 року о 17:17

    Вже скоро стартує весняна посівна кампанія 2022 року. Відділ контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області нагадує суб’єктам насінництва та розсадництва, що при відведенні ділянок під насінницькі посіви необхідно враховувати перехресний тип запилення культур, який властивий таким сільськогосподарським рослинам як тритикале, жито, гречка, кукурудза, сорго зернове,  соняшник, ріпак, гірчиця, редька олійна, суріпиця, рицина, рижій, мак олійний, льон довгунець, боби, вика озима, люпин, багаторічні бобові, буркун, суданська трава.

    Порядок узгодження розташування посівів затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.10.2016 № 365 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2016 р. за № 1413/29543).

    Суб’єкт насінництва та розсадництва відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння узгоджує питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані, меншій ніж передбачено нормами просторової ізоляції.

    За результатами узгодження може укладатися угода (договір) про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин та про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення.

    За договором про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин, суб’єкт господарювання зобов’язаний утримуватися від розміщення у межах норм просторової ізоляції споріднених культур, які можуть здійснити перехресне запилення протягом вегетаційного періоду відповідного року.

    У разі порушення їх прав на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів, вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів іншими сортами, та звертатися до відповідних органів виконавчої влади або до суду при порушенні прав суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.

    Для отримання права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів суб’єкти насінництва та розсадництва Чернівецької області подають план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області до 1 березня 2022 року.

    Суб’єкт  насінництва і розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів, інші суб’єкти господарювання не мають право розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані, меншій від допустимих норм просторової ізоляції.

    Недотримання вимог Порядку вважається порушенням вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва.

    За більш детальною інформацією та консультаціями просимо звертатись до спеціалістів відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (м. Чернівці вул. Алма-Атинська,7), тел..51-61-62

    Call Now Button
    Будь в курсі подій