• In English
  • Що потрібно пам’ятати при покупці генератора
    , опубліковано 04 Листопада 2022 року о 15:15

    В умовах сьогодення населення закликають потурбуватися про резервне джерело живлення.  Зараз генератор електричного струму життєво необхідний усім. Тож давайте розглянемо, що слід узяти до уваги якщо ви таки вирішили його придбати. У цій статті поговоримо про нюанси, на які повинен звернути свою увагу споживач аби уникнути в подальшому проблем у користуванні генератором електричного струму.

    Генератор — практичний варіант для ділянок, де відсутня електроенергія або спостерігаються регулярні збої. На ринку України представлені різні моделі, які відрізняються між собою показником потужності, розмірами, а також альтернатором.

    У питаннях правильного підбору генератора необхідно керуватися кількома важливими умовами. Найперший етап напередодні покупки автономної електростанції — розрахунок сумарної потужності всіх запланованих до одночасного підключення електроприладів. При цьому варто розподілити їх за шкалою важливості — роботу холодильника, варильної панелі або обігрівача в міжсезоння бажано організувати в обов’язковому порядку, тоді як без праски, блендера, пилососа або прання можна ненадовго обійтися.

    Сумарна потужність споживання електроенергії складається за паспортами електроприладів чи таблицею потужностей. Виробники генераторів зазвичай вказують два види потужності: номінальну та максимальну.

    Яку ще необхідну інформацію ми повинні знайти на генераторі?

    Отож, генератори електричного струму повинні відповідати вимогам нормативних документів, зокрема, Технічному регламенту з електромагнітної сумісності обладнання, затвердженого постановою КМУ від 16 грудня 2015 року № 1077 (далі – Технічний регламент).

    Так, відповідно до вищевказаного Технічного регламенту виробники в обов’язковому порядку складають декларацію про відповідність і наносять знак відповідності технічним регламентам на генератор.

    Генератор повинен супроводжуватися інструкціями та інформацією про будь-які особливі запобіжні заходи, яких необхідно вжити під час його складання, монтажу, обслуговування або використання. Позначення типу, номера партії чи серійного номера або іншого елемента, який дає змогу ідентифікувати продукцію,  а у разі, коли через розмір або характер продукції  нанесення відповідного позначення неможливе, – необхідна інформація зазначається на її пакуванні або в документі, що супроводжує таку продукції.

    Також, повинно зазначатися найменування виробника, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстрована торговельна марка (знак для товарів і послуг) та контактна поштова адреса на продукції, а у разі, коли зазначення відповідної інформації неможливе, – на її пакуванні чи в документі, що супроводжує таку апаратуру. В адресі повинне зазначатися одне місце, за яким можна зв’язатися з виробником. Контактні дані наводяться згідно з вимогами закону про порядок застосування мов.

    На жаль на ринку України дуже часто зустрічаються генератори сумнівної якості. Щоб уберегти себе від неякісного обладнання, ми радимо купувати генератори тільки в сертифікованих магазинах та у офіційних дистриб’юторів з обов’язковим доданням до пристроїв експлуатаційних документів, а саме технічного паспорту, гарантійного талону та розрахункового документу (квитанцію, товарний, касовий чек чи інший документ), що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу або надіслати електронний розрахунковий документ на абонентський номер чи адресу

    При покупці генератора належної якості, який не підійшов з певних причин (не задовольнив за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням), споживач має право протягом 14 днів повернути або обміняти такий товар. Варто пам’ятати, що товар не повинен використовуватись та має бути збережений його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ.

    Якщо придбаний генератор виявився неякісним, то такий пристрій не підлягає поверненню, а піддається гарантійному ремонту протягом чотирнадцяти днів або за згодою сторін в інший строк.

    Вимога про проведення гарантійного ремонту пред’являється на вибір споживача продавцеві за місцем купівлі товару, виробникові або підприємству, що задовольняє ці вимоги за місцезнаходженням споживача.

    Окрім того, протягом гарантійного строку може бути виявлений істотний недолік, тобто недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання генератора за його  цільовим призначенням, виник з вини виробника (продавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:

    а) він взагалі не може бути усунутий;

    б) його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів;

    в) він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

    У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

    1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;

    2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.

     

    Звикаємо до реалій сьогодення і віримо в перемогу!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій