• In English
  • Рекомендації спеціалістів ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області: Як обрати якісну насіннєву картоплю Чим вища якість насіннєвої картоплі, тим якісніший урожай
    , опубліковано 28 Квітня 2023 року о 15:15

    👆А тому для посадки слід обирати лише сертифікований матеріал, – радять фахівці Управління фітосанітарної безпеки.

    💰 Придбати такий можна у спеціалізованих магазинах або у перевірених постачальників.

    📊В Україні згідно із Законом «Про насіння та садивний матеріал» вирізняють такі категорії насіннєвого матеріалу картоплі:
    📌добазове насіння;
    📌базове насіння;
    📌сертифіковане насіння.

    ➡️Оцінка якості насіннєвої картоплі
    Бульби картоплі, призначенні для посадки, мають відповідати вимогам ДСТУ 4013 – 2001 《Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої. Технічні умови》
    📍Насіння картоплі оцінюють за сукупністю біологічних якостей, господарських ознак і властивостей, які характеризують його придатність до посадки
    🔹️розмір бульб,
    🔹️ пошкодженість шкідниками і хворобами,
    🔹️ наявність бульб із зовнішніми дефектами – розрізаних, розчавлених, з наростами, з обдертою шкіркою, підмерзлих.

    🚫Згідно з цим стандартом в оригінальному насіннєвому матеріалі і базовій картоплі кількість бульб, уражених хворобами, не повинна перевищувати 5-7% від загальної кількості.

    ❌Наявність бульб з ознаками таких хвороб, як мокра гниль, фітофтороз, чорна ніжка, парша звичайна і парша порошиста, стеблова нематода, не допускаються. Не допускаються також бульби з різними дефектами.

    📄На насіннєву картоплю, яка за даними лабораторного аналізу відповідає вимогам ДСТУ 4013 – 2001, видається сертифікат, що засвідчує посівні якості насіннєвої картоплі.
    📌Варто відзначити, що сертифікації підлягає насіннєвий матеріал сорту, занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
    📌 Відомості про видані сертифікати вносяться до Реєстру сертифікатів на насіння та/ або садивний матеріал, який знаходиться у вільному доступі і розміщений на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

    🔰На придбаний матеріал насіннєвої картоплі гарантії діють упродовж строку, визначеного у вищевказаному сертифікаті.
    📌У разі порушення гарантій суб’єкт насінництва несе відповідальність згідно із чинним законодавством України.

    🥔Передсадивна підготовка насіннєвих бульб передбачає такі технологічні операції: вивантаження зі сховищ, сортування, повітряно-теплове обігрівання або пророщування, протруєння й обробку бульб стимулюючими речовинами.

    🌡Повітряно – теплове обігрівання має бути обов’язковим агротехнічним заходом.
    📌Під впливом тепла й світла в бульбах прискорюється діяльність ферментів і створюється підвищена концентрація поживних речовин у зоні розміщення вічок.
    📌Також стимулюється проростання останніх і подальший розвиток паростків – усе це сприяє підвищенню врожаю.
    📌Обігрівання бульб сприяє виявленню хворих, із прихованою інфекцією, то-му матеріал після прогрівання слід переглянути (перебрати) й відокремити некондиційні бульби.

    🌱Під час пророщування картоплі слід витримувати оптимальні параметри температури повітря:
    🔹️для ранніх сортів – 8…12°С;
    🔹️для середньостиглих і середньопізніх – 12…15°С;
    🔹️вологості повітря – 85-90%.
    📌Тривалість пророщування на світлі залежить від фізіологічної зрілості бульб і становить у середньому для ранніх сортів –
    🔹️два-три дні, для серед-ньопізніх
    🔹️ пізніх – 25 – 35 днів.

    ⬆️Розмір бульб є найважливішою фізико – технічною характеристикою врожаю картоплі.
    Бульби, що підготовлені до садіння, мають бути
    🔹️ чистими,
    🔹️ сухими,
    🔹️ здоровими,
    🔹️ типовими за формою щодо сорту,
    🔹️ з паростками не більш як 2 мм (паростки мають бути зелені й міцні),
    🔹️ відкаліброваними на фракції.

    🚿Перед садінням насіннєвий матеріал обробляють стимуляторами та регуляторами росту рослин, а також дозволеним препаратами від уражень грибними та бактеріальними хворобами і шкідниками.

    📌Важливо: хімічне знезараження насіннєвого матеріалу картоплі проводиться тільки тоді, коли картопля перебрана, бульби сухі, без ознак хвороб.
    ⚠️Адже протруювання бульб з симптомами хвороб сприяє різкому посиленню розвитку гнилей після посадки в перезволожений і недостатньо прогрітий ґрунт, до зниження їх схожості майже на 20%.
    🔹️Рекомендовані для цих цілей протруйники не діють на інфекцію всередині бульби, а додаткове їх змочування суспензією препаратів лише сприяє прояву хвороб.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій